Hout voor eigen voorraad

Bij Houtcompagnie Almenum komt vakmanschap tot leven. Onze houtzagerij levert houten delen voor traditionele scheepsbouw, scheepsrestauratie en de restauratie van molens, kerken, kastelen en boerderijen. Wij hebben altijd een grote hoeveelheid recht-en kromhout van formaat op voorraad.

Hout, een grillig natuurproduct

Hout is een grillig natuurproduct. Geen stam is gelijk. De verschillende onderdelen voor traditionele houten scheepsbouw en restauratiewerk van molens vergen elk hun eigen houtsoorten en krommers. Met de grootste zorg en vakmanschap selecteren wij bomen met de gewenste krommingen.

Eigen voorraad

Dankzij kennis van scheepsbouw en restauratie kennen wij de vraag uit de markt. Deze kennis combineren wij met ruime ervaring in houtselectie. Zo kunnen wij elk jaar tijdens het inkoopseizoen van oktober tot april inkopen voor onze eigen voorraad.

Levering van houten delen op maat

Naast inkopen voor eigen voorraad bieden wij ook maatwerk op speciaal verzoek. Wij leveren regelmatig hout voor bijzondere bouw-, renovatie- en restauratieprojecten.

Maatwerk in houten delen van formaat

Bij hele grote projecten denken wij graag mee in de planning en levering van diverse houtsoorten en maatvoeringen. Zo leverden wij onder meer het hout voor de bouw van de replica van VOC-schip de Batavia in Lelystad.

Een uitvoerig gesprek

Exact het gewenste hout leveren, begint met een uitgebreid gesprek met de klant. Wij gaan pas aan de slag als wij exact de wensen kennen. Ook zetten wij onze kennis van houteigenschappen in voor advisering van onze klanten.

Persoonlijke selectie

Elke boom en elke krommer die wij zagen, hebben wij vooraf met eigen ogen gezien. De speciale formaten hout die wij leveren, zijn afkomstig van bomen die persoonlijk door ons worden geselecteerd.

De kwaliteit van Deens eiken

Hoe noordelijker eiken groeit, hoe geschikter het is voor constructiedoeleinden. Zo heeft Deens eiken hout een lange levensduur en is het taai en sterk. Daarom gebruiken wij met name Deens eiken, duurzame topkwaliteit voor onder meer de buitenkant van houten schepen.

Onze Deense houtagent

De voorselectie van het Deens eikenhout gebeurt door onze eigen Deense houtagent. Hij heeft een uitstekend netwerk van boseigenaren en –beheerders waarmee hij zaken doet. Na zijn voorselectie reizen wij zelf naar Denemarken om de definitieve houtselectie te maken. Via onze houtagent hebben wij bij bosbeheer vaak het eerste recht van houtselectie.

Kappen en zagen van bomen

Het vellen van de geselecteerde bomen is zeer specialistisch werk. Hiervoor zetten wij vakkundige houthakkers in met volop kennis en ervaring.

Vakmanschap en voorzichtigheid

De boomvellers moeten hun werk op exact de juiste manier uitvoeren, zodat de gewenste krommingen behouden blijven. Dat vergt een grote mate van vakmanschap. Ook moeten de takken en stammen heel voorzichtig worden behandeld om beschadiging van het hout te voorkomen.

Persoonlijk aanwezig

Vertrouwen is goed, controle is beter. Daarom zijn wij zo mogelijk altijd persoonlijk aanwezig bij het vellen van de bomen en het selecteren van de krommers uit de kroon van de boom.

Unieke houtzagerij voor extreme formaten

Als zagers van formaat beschikken wij over een unieke houtzagerij. Met specialistische kennis van het zagen van recht en krom hout zagen wij hier houten delen van formaat, precies zoals u wenst.

Zagen van lengtes tot 27 meter

Met de capaciteit voor het zagen van lengtes tot 27 meter is onze houtzagerij uniek in Europa. Hiermee kunnen wij krommers en rondhouten zagen, onder meer masten, gieken en oplangen voor schepen en jachten, gebinten voor kerken of staartbalken voor molens.

Zagen van diameters tot 2,00 meter

Wij zijn een van de weinige houtzagerijen in Nederland die boomstammen kunnen zagen met diameters tot 2,00 meter. Zo mogen wij ons met recht zagers van formaat noemen.